• Gemakkelijk retour
  • Gratis verzonden vanaf € 50,-
  • Persoonlijke service
  • Snelle levering
  • Scherpe prijzen
  • Veel producten uit voorraad leverbaar
Filters

Volume (Liters)

Bouwwijze

Windsurf foil kopen

1-2 van 2
| Producten per pagina: 12 | 24 | 48
1-2 van 2
| Producten per pagina: 12 | 24 | 48

Windfoilen 

Deze relatief nieuwe sport is de nieuwe sensatie voor op het water. Het gaat snel, het is spectaculair en je kan het doen met weinig wind. Het foilen brengt een nieuwe dimensie in het windsurfen. Maar wat is windfoilen? Wind foilen lijkt best veel op windsurfen. Het grootste verschil is dat de normale vin is ingewisseld voor foil. Door de constructie van foil wordt je wanneer je snelheid maakt met je board omhoog gelift. Hierdoor heb je veel minder weerstand waardoor je sneller kunt gaan, maar ook met minder wind kan surfen. Je kan al foilen vanaf 8 knopen wind. 

Is wind foilen duur? Wind foilen hoeft niet per se prijzig te zijn. Doordat de sport zich snel ontwikkeld heb je voor steeds lagere prijzen een windfoil set. Daarbij komt ook dat je met foilen met een kleinere tuigage vaart. Hiermee bespaar je ook kosten ten opzichten van light wind windsurfen.

Is windfoilen moeilijk om te leren? Nee dit is het niet als je al kunt windsurfen. Het kan in het begin onwennig aanvoelen, maar de meeste pakken het snel op. Neem om het snel te leren een wat kortere mast van 50 tot 75 cm. 

Windsurf foil kopen

Wil je een windsurf foil aanschaffen? Maar is het lastig de juiste foil te kiezen? We helpen je graag! Hieronder leggen we kort uit waar je op moet letten bij het aanschaffen van een windsurf foil. We beginnen met de uitrusting van een foil.

Windsurf foil

De foil bestaat uit verschillende onderdelen die per onderdeel veel verschil kunnen maken op je performance. We nemen ze per onderdeel door.

Foil mast

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een foil mast? Het belangrijkste hierin is de lengte. Wanneer je begint met foilen is het fijn een kortere mast te hebben. Hiervoor raden we 40 cm aan. Hier ben je wel al snel op uit gekeken. De meest voorkomende maat is 70 cm. De voordelen van een korte mast is dat het een stuk makkelijker is. Je moet wel meer rekening houden met de condities. Door de kortere mast heb je meer last van golven. Wanneer je wilt racen gebruik je een nog langere mast en een breder board. Doordat je hoger boven het water komt  is een breed board noodzakelijk om balans te kunnen houden. Ook kan je door een hogere mast meer hoogte lopen doordat je schuiner kunt varen. Met een korte mast is dit moeilijker omdat je dan sneller het water raakt.

Daarnaast is ook het materiaal belangrijk. Je hebt carbon foil masten en je hebt aluminium foil masten. De carbon masten zijn lichter en stijver, maar wel een stuk fragieler dan de aluminium masten. Carbon masten hebben wel de beste performance van de twee. De aluminium masten zijn lichter en zijn een stuk sterker. Ook zijn ze goedkoper dan de carbon masten alleen hebben een mindere performance.

Foil front wing en back wing

De grote van je wings is de belangrijkste keuze bij het uitzoeken van je foil. Wat je wilt aanschaffen hangt erg af van wat je wilt doen met de foil. Veel mensen kiezen voor een race wing omdat ze snel willen varen in de toekomst. We raden dit echter sterk af. Je zult het foilen namelijk minder snel oppakken en je zal veel harder vallen. Begin met windfoilen op een freeride foil. Je lift namelijk makkelijk uit het water, je foiled stabiel, op lage snelheden wat weer goed is voor de veiligheid.  

Er zijn een paar aspecten die het foilen beinvloeden. Als eerste het oppervlakte van de wing. Deze wordt weergegeven in cm2 en geeft de totale oppervlakte van de wing van bovenaf weer. Een grotere front wing (1000 cm2) heeft een groot oppervlakte waar je makkelijk lift krijgt tijdens het foilen zonder veel snelheid nodig te hebben. De dikte van de wing is een ander belangrijk aspect. Als je de wing bekijkt vanaf de voorkant kan je de dikte van wing goed bekijken. Hoe dikker de wing hoe meer drag je zult ervaren. Je zult dan ook een lagere snelheid hebben met een dunnere wing. Het laatste aspect waar je rekening mee moet houden is de Aspect ratio. Een grotere aspect ratio hoe smaller de wing is. Een hogere aspect ratio zal dus sneller zijn maar je zal wel makkelijker stallen. Als je begint is het fijn een kleinere aspect ration te hebben. 

De back wing wordt ook wel de stabilizer genoemd. De stabilizer zorgt voor het evenwicht, horizontale stabiliteit en koersvastheid. Bij een windsurf foil zie je ook vaak een verticale stabilizer. Dit is nodig om de zijdelingse druk aan te kunnen. 

Foil fuselage

De fuselage verbindt de front wing emt de back wing. Wanneer je een beginnende foiler bent is het niet nodig om veel na te denken over de fuselage. De fuselage die met je foil komt is meer dan prima. Maar wanneer zou je toch een korte of lange fuselage gebruiken? Hoe langer de fuselage hoe meer stabiliteit je hebt tijdens het varen. Een korte fuselage is minder stabiel en moeilijk te controleren op hoge snelheden. Maar het zorgt er wel voor dat je meer vrijheid ervaart tijdens het varen. Je kan makkelijker carven, draaien en springen. 

Windfoil board

Het is mogelijk om je eigen windsurfboard te gebruiken tijdens het foilen. Waar je wel op moet letten is dat je een ander vinbox nodig hebt. Tijdens het foilen is de druk op de vinbox vele malen groter. Gebruik dus altijd een Foil ready box. Er hangen ook nadelen aan het gebruik van je eigen windsurfboard. Windfoil boards hebben een afwijkende shape dan normale windsurfboards waardoor het makkelijkere is er mee te foilen. Let dus goed op wanneer je je oude windsurfboard gaat gebruiken.

Als beginnende foiler raden we het aan om een board te nemen met minimaal 130 liter. Begin daarnaast niet met een race board. De neus hiervan is veel fragieler. In het begin zal je echt een paar crashes ervaren. Hiedoor raden we het af met een race board te beginnen. 

Een windfoil board heeft geen rocker nodig en is over het algemeen een vlak board. De rechte rockerlijn bied voordelen bij het aanplaneren in de eerste meters. De tail van een foilboard is veel breeder dan een normale surfplank. Je kan hierdoor makkelijk in je voetbanden instappen zonder dat je veel snelheid hebt. Daarnaast is de neus van een windfoilboard anders dan een normaal board. Deze loopt namelijk omhoog. Hierdoor zal je niet in het water duiken als je naar beneden komt. 

Windfoil zeilen

Welke zeilen gebruik je tijdens het wind foilen? Het is mogelijk met windsurf zeilen te foilen. Maar er zijn ook speciaal gemaakte zeilen voor het foilen die de performance verbeteren. Een windfoil zeil kenmerkt zich door de volgende eigenschappen.

  • Lichtgewicht zeil. Hierin is ook de mast en de giek van belang. 
  • Makkelijk te pompen. Het zeil hoeft minder stijf te zijn dan bij normaal windsurfen. Als je eenmaal omhoog bent heb je bij het foilen dit veel minder nodig. We raden het aan om een RDM mast te gebruiken
  • Tijdens het foilen is het belangrijk het drukpunt stabiel te houden in het zeil. 
  • Tijdens het foilen vaar je met een kortere giek lengte voor meer controle. 

Overige materiaal

Je kunt voor de overige materialen als je mast, giek en mastvoet gewoon je vertrouwde materiaal gebruiken. 

Windfoil set

Omdat het lastig is om een goede set uit te zoeken voor het windsurf foilen hebben we verschillende sets die we aanbieden. Een groot voordeel hiervan is dat we de set voor een scherpere prijs kunnen aanbieden. Daarnaast is de equipment goed op elkaar afgestemd. 

Advies 

Heb je advies nodig bij het aanschaffen van je windsurf foil? Kom dan langs in onze windsurf winkel in Brabant Willemstad. Of stel je vragen via de whatsapp button in onze webshop.